Ál-környezetvédelem


   Művilágunkban már megszoktuk, hogy nem minden az, aminek hívják.Lassan megérjük, hogy a nyilvános vécén ez lesz a felirat: Anyagcsere Stúdió ! Miért ne lenne így a környezet(természet)védelemmel is? Divat lett, azt ne mondjam, "trendi". Csomagolásnak sem rossz. Csak ha kibontjuk, akkor derül ki, hogy mi van benne. Már szinte minden áru címkéje azt hirdeti, hogy aki nem ezt veszi, csúf környezetromboló!

   Az emberfia alkalmazkodik, védekezik. Próbál eligazodni a hamis útjelzők között. Néha kiderül, hogy az egyirányú utca, netán a kötelező haladási irány táblája mögött egy zsákutca vigyorog. Vagy egy jelző nélküli vasúti átjáró! De tanul! Ehhez próbálok némi segítséget nyújtani az alábbiakban.

   Először arról, hogy mik az ál-környezetvédelem fő jellegzetességei. Mert rosszul leplezi magát. Még nem profi, de már termelődik az igazi szakembergárda! Sajnos, részben szakképzett átállókból. Hogy azt ne mondjam, árulókból.

   Tehát a jellemző tulajdonságok: a legfeltűnőbb a következő szavak gyakori használata (a teljesség igénye nélkül. Valaki összeállíthatná a szlengszótárjukat!): zöld, bio-, park, fenntartható, fejlődés, öko-, szelíd, bakancsos, ős-, megújuló, stb.

   Néhány példa: Lakópark, zöldmezős beruházás, öko-,szelíd-, bakancsos turizmus, megújuló energiaforrások, fenntartható fejlődés.... vegyük ezeket sorra! Lakópark: bár nagy vonalakban mindenki tudja, hogy ez a panelnegyed luxusutódja, de az ál-környezetvédők másik fő jellegzetessége, hogy a célszemélyt totál-hülyének feltételezik. (Néha bejön.) Tehát: felmerül egy jó markolás - elnézést! - lakópark ötlete. Kinézik a természetvédelmi szempontból legértékesebb helyet. (Ez fontos, enélkül nem park a lakópark!) Legjobb lakópark nemzeti parkban készül! Be lehet számítani az árba. Kivonul a filmes gárda, rögzítendő a pusztítandót. Ez a reklámfilmhez kell. Vadvirágos tarkarét, madárcsicser, pillecsapongás, erdős hegyek. Aztán ez mind beépül, lesznek helyette sorompók (csipkártyával!), különböző fajú őrzővédők, és forgalmi dugó. Mire a parklakó rájön, hogy nem ilyen babaruhát akart, már fizetett. Nem is akárhogy!

   Zöldmezős beruházás: mintapéldája az ál-környezetvédelmi képmutatásnak! Az emberek jelentős hányada azt hiszi, hogy ez egy olyasmi folyamat, hogy a büdös-koszos gyárat lebontják, a helyét befüvesítik, és már ott a szivárvány is! Nagy vonalakban ez történik, csak fordítva. Ne legyünk kicsinyesek!

   Öko-,szelíd-, bakancsos turizmus: Hol vannak már azok az idők, amikor még volt ilyen! A mai turizmusról néha féktelen afrikai gnúcsordák jutnak eszembe. Törve, zúzva, erőből-dejólérzemmagam. Kellene már egy szafárit szervezni például zuluknak a Balatonnál! Megnézhetnék a vad kultúrnépek éves vándorlását! Lehet, hogy tanulnának belőle!

   Megújuló energiaforrások: érts a megújulás alatt a máshol kiselejtezett, kiutált szélturbina-monstrumok megújuló eladását, tapasztalatlan, az infrahangok "áldásos" hatását még nem ismerő, esztétikai érzékhiányban szenvedő népeknek (netán némi megújítható erőforrások juttatásával meggyőzött vezetőiknek) Érdekes módon a korszerű, helyben eladható technológiák nem tatoznak ebbe a bűvös körbe! Egy régebbi vizsgálati anyagban olvastam, hogy a szélturbinák a legdrágább áramot termelik, és (talán már Csernobilt is beleszámítva) fajlagosan a legtöbb emberáldozatot követelik üzemeltetésük során. A "beépített" (Gyártásuk miatti) környezetszennyezést nem taglalta a kimutatás.

  Ide tartozó divatcikkek; energiaerdő, energiafű. Az energiaerdőnek nevezett ültetvény annyira erdő, mint mondjuk egy lavór víz vizes élőhely! Biztosan szükség lehet rá, de ne hívjuk erdőnek! Pláne, mert akkor nehéz lesz kivágni a természetvédők miatt! ;-)

  Energiafű: van egy gyanúm: lehet, hogy nem terem annyit, mint egy kukoricaföld (ráadásul kukorica nélkül!). Miért nem hordjuk akkor a kukoricaszárat a Bio-erőművekbe? Mert azt már régen tudjuk, hogy nem termel annyi energiát, mint amit az odaszállítása fogyaszt. Az energiafű biztosan annyira bio, hogy odamegy. Önként, és dalolva, mint rég.

   Fenntartható fejlődés: a fejlődés mindig fenntartható! Van belőle ilyen-, olyan-, amolyan irányú (még vissza- is!). Szeretném megérni, hogy a Fenntartható Javulás legyen a cél!

   Ámen!


   Dr. Takács Géza

                                               

    A cikk a Környezetünk Magazinban jelent meg (www.kornyezetunk.hu)először.

 

 Vissza a főoldalra