Termesszünk mezőgazdasági mellékterméket!    

 

 

     Jön, jön a csapból az energiafű. A szőröshernyó, parlagfű már unalmas, most jön az új ellenség! Na nem az "energiafű" az ellenség, hanem akinek kételyei vannak! De az aztán nagyon! Az "ingadozó középzöld", ez a teszefosza undorféreg, az atomerőművek és lignitbányák szekértolója, maga az "Antibio"!

     Most pedig kezdjünk el tárgyilagosak lenni! Feledjük a gumipitypangot, gyapotot, magyar narancsot (Ami ugye, kicsit savanyú...), és nézzünk az új csodára! Mit tudunk róla?

     Állítólag ez egy többek között ázsiai ősökkel is rendelkező tarackbúza-hibrid, ami mindent kibír, örökévelő,  szinte kiirthatatlan, olyan magasra nő, mint a jegenyefa kétméteres korában (Karinthy hozzátenné még, hogy akkorát tud ugrani, mint a Gellérthegy.) Ja, és a legfontosabb: akár (ismerős ez a szó?) 15 tonna szárazanyagot terem hektáronként. Gondolom, - de ez csak rosszmájúság - hogy akkor, ha pont elég az eső, a tápanyag, stb..

     Itt jönnek a teljesen megalapozatlan, aljasszándékú kifogásaim: "tarackbúza" ? Az egy pázsitfű, sok-sok virágporral (pollen, hogy a firkászok is értsék), még több allergiás társadalombiztosítási alannyal. (Mit nekünk parlagfű, tudunk jobbat!)

     "Mindent kibír, évelő". És mi van, ha holnap megoldódik az energia-probléma, mondjuk valaki csinál otthon kis háztáji fúziós erőművet, és már nem kell az energiafű? Görögdinnye kellene helyette, mert az termeli az új erőműhöz szükséges vizet! Akkor nekiállunk kiirtani az energiafüvet, ami közben elszabadult, és "szinte kiirthatatlan". Ki is irtjuk, lásd: parlagfű.

     Mi is az a tömény energia, amit ez a fű termel? Mibe van csomagolva? Abba az "akár" 15 tonna szárazanyagba, ami ott van a földön, jó messze az erőműtől, és egyelőre a legkevésbé sem száraz! Meg kell szárítani. Mivel? Energiával. Legyen ez a napenergia, mert az ingyen van, és mindig. Vagy nem. Tegyük fel, hogy megszáradt! Fel kell szedni a földről, talán még fel is aprítani, hogy ne húsz kamionra férjen fel az a 15 tonna! Mivel szedjük, aprítjuk, szállítjuk? Energiafűvel! Na, még nem, egyelőre energiával. Traktor, szecskavágó, daráló, teherautó, stb.. Ez még mindegyik a saját súlyát is cipeli (biztos biodízel!). Akkor még az olyan technikai bravúrokról nem is beszéltem, hogy a füvet magas nyomáson granulálják! Ennyi energiafogyasztás után, marad még a villanydrótba valami?

     Van (?) szép hazánkban egy Mezőgazdaság nevű, megfoghatatlan valami, amit érthetetlen logikájú élőlények (falusiak) működtetnek. Állítólag, vitatott, hogy értelmes lények-e. Valami Gabona-, vagy milyen növényeket is termelnek, amiből egyesek szerint valahogy kenyér meg disznóhús lesz.Viszont értékes, szalma, kukoricaszár, stb. nevű energiafű is termelődik emellett, amivel ezek a lények mostanában nem tudnak mit kezdeni! Azt mondják (egyesek szerint beszélnek!), nem éri meg elszállítani az erőműbe, mert "többe kerül a leves, mint a hús"! Bár ez elég érthetetlen szóhalmaz!

     El kellene venni tőlük! Szerencsétlenek azt sem tudják, hogy ez KORSZERŰ!  Megváltoztatni úgysem tudjuk őket.

     Majd kapnak érte áramszünetet.

                                                                           Dr.Takács Géza            

A cikk a Környezetünk Magazinban jelent meg (www.kornyezetunk.hu)először.

Az egyoldalú és elfogult tájékoztatás ellen; itt az energiafű honlapja.

 Vissza a főoldalra