Savas eső jelzése hajnalka-virággal    Valahogy "kiment a divatból" a savas eső, (hogy mindenki értse: nem trendi)! Csak az a baj, hogy az eső nem tud erről, mivel ő csupán egy meteorológiai jelenség. Tehát, ha kicsit megfeledkezünk az épp esedékes cián-, lokátor-, stb. ügyről, és merőben hirtelen jött ötlettől vezérelve megmérjük az eső kémhatását, meglepő tapasztalatban lesz részünk. Savas. Most, és még mindig.

   Sajnos, nincs itthon komplett kémiai laboratóriumom, de megteszi az egyszerű indikátor-papír (lakmusz), vagy, mint az alábbi ábra mutatja, egy már-már gazszámba menő, kerítésre tévedt hajnalka (Ipomoea purpurea).

  Amint azt a tavalyi évben készült képen láthatjuk, a hajnalka virágjának ibolyakék színe az esőcseppek hatására rózsaszínre változott. Ki lehet próbálni: ecetes vízre ugyanígy reagál. A szappanostól visszakékül.

   Sok növénynél (pl.: pettyes tüdőfű) ez természetes jelenség: a nyíláskor kékes színű virág idővel rózsásra változik. Ezt a sejtnedv természetes savasodása okozza. A hajnalkánál viszont egyértelmű az eső szerepe.

 

   Sajnos, az utóbbi években az esővel más is jön. Sugárzó anyagok, pl. Csernobilból, netán az ilyen szempontból nem reklámozott szénfűtésű hőerőművekből! Egy ilyen erőmű esetenként akkora urán-, stb. terhelést ereszt közelebbi-távolabbi környezetére, hogy az egy atomerőmű esetén már nem is tudom, hányas "fokozat" lenne. De kinek jut eszébe hőerőműnél ilyesmit vizsgálni? Például, az ajkai szénrétegekben volt olyan, amiben magasabb volt az urán-dózis, mint a mecseki uránércben. Csak azért nem lett uránbánya, mert nem volt rá technológia, hogy szénből is ki lehessen vonni az urániumot. Viszont fűteni lehetett vele! A salakhányókat talán most is teregeti a szél!

   Néha az esőtől olyan torzulások jelentkeznek a növényeken, amihez hasonlót egyes betiltott(?), hormonhatású gyomirtószerek okoznak. Jó lenne ennek is utánanézni! De ki legyen az? És főleg miért?Még kiderülne, hogy nem is a parlagfű, és azok a gaz földbirtokosok a főfő-bűnösök! Még belegondolni se jó! Ne borzoljuk a borzas kedélyeket!

   Maradjunk a hajnalkánál, és ha néha esik (nem a tv-ben), állapítsuk csak meg, hogy még mindig savas! Mitől?

  

                                                                       Dr. Takács Géza

                                                                         

    A cikk a Környezetünk Magazinban jelent meg (www.kornyezetunk.hu)először.

 

 Vissza a főoldalra