Szárad a Balaton - elönt a belvíz    

 


 
    "Iszap tartja távol a vizet A Balatonból az esőzések ellenére még sok víz hiányzik. Ugyanakkor nagy mennyiségű belvíz gyűlt össze a Balaton térségben, de az nem tud bejutni a tóba, mert a befolyók teljesen elmocsarasodtak. Az utóbbi évtizedekben folyamatosan tönkrementek az árkok és gátak, bár a víztársulásoknak sokan fizetik a tagdíjat. "

    Ismerős szemlélet, én is a Balaton mellett lakom.Itt a legtöbb polgármester létfeltételnek, és az eredményes újraválasztás fundamentumának tartja a jól kibetonozott árkokat, csatornákat. Azokon aztán most ömlene a víz a jól leaszfaltozott utakról a Balatonba! Egy kis olaj, stb. vele együtt, ez is a fejlődés velejárója.Ahol fát vágnak, forgács is akad!

    Én kicsit másképp látom. Az apadás elsődleges oka (a csapadékhiány után) a környezetvédelem! Vagyis az örvendetesen szaporodó csatornahálózat, ami kevésbé örvendetesen került kiépítésre, és nem is mindig úgy, ahogy arról az építési előírások, és számlák szólnak.

    Mert mi az a rendszer, ami most továbbépül ("fejlődik")? Van a Fogyasztó, akit el kell látni vízzel. Jogos igény, hogy a víz ne jöjön messziről, mert az drága. Tehát, a Balaton vízgyűjtő területéről. A víz helyén nem marad üreg, valahonnan feltöltődik. Honnan? Nagyrészt a Balatonból, és a vele összefüggő karsztvíz-rendszerből. (Maga a Balaton is jórészt karsztvíz.) A "fejlődés", ami mindig "fenntartható", fokozódó vízkivétellel jár. Mi lesz az ivóvízből? Sok minden, de főleg szennyvíz. Megy a szennyvíz (jó esetben) a tisztítóba, ahol jól-rosszul megtisztítják. Azért a kifolyóból nem szoktak miniszterek kortyintani! Hova megy a tisztított szennyvíz? A Balatonba? Vagy legalább a vízgyűjtőjébe? Ugye, még a gondolata is iszonytató! Azért kb harmada oda megy. (Kedves Illetékesek, javítsanak ki, ha nem jó számot mondok!) A maradék kétharmad megy a Kaposba és más, a Balatonnál kevésbé szeretett vizekbe, de a vízgyűjtőn kívül! Aztán az Aktivisták várhatják a Sió-zsilipnél! Azt hamarosan be is lehet betonozni.

    Ma is(?) jelentős összegekre lehet pályázni csapadékvíz-elvezetés (nem kezelés!) céljaira. Természetesen masszív, beton, lehetőleg fedett csatornák kiépítésére, amik elvezetik a csapadékvizet a lebetonozott, aszfaltozott, beépített vízgyűjtőről. Csak az a baj, hogy ez a víz már mocskosabb, mint a tisztítótelepek kifolyó vize! Ezt akarják derék polgármestereink a szeretve féltett Balatonba vezetni? Természetesen, aki nem ilyen, ne ismerjen magára!

    A másik rettenet: "Víz áll a réteken!!" Ó, borzalom! A balatonmenti rétek nem olyan régen még tómederként funkcionáltak. Nem kell szörnyűlködni, ha legalább tavasszal visszakívánják ezt az állapotot! Ha már lángossütő is épült oda, az természetesen más! Attól adót lehet szedni, ami érték! Az őshonos növényzet, ha még van valahol, az nem.Ún. "dzsumbuj", legyomirtózni, feltölteni, lebetonozni, egyszóval kultúrálttá tenni minimum kötelező!

    Pár éve egy fórumon felvetődött a Tapolcai-medence pályáztatása a világvédettségre. Két tábor alakult ki. (Ismerős? ;-) A nagyobbik felhorkant: Ne! Akadályozza a fejlődést! A másik tábor már gondolkodott: Jó turisztikai reklám! Végül megszületett a kompromisszum: csak a hegyek tetejére vonatkozzon a világvédettség, lejebb a fejlődés! Azért ezt kiötleni! Hogy mondják? Nem semmi!

    Nálunk kevésbé "ló-másikoldali" országokban egyértelmű, hogy a csatornák nem arra valók, hogy sem bennük, sem a közelükben ne legyen víz. Régen itt is csak ároknak hívták az ilyesmit. Ma már elviselhetetlen, ha egy csatornában víz van, és még "el is gazosodott".Más országokban csónakázni, netán hajózni lehet a csatornákon, és a hajókról gyönyörködnek a vízparti virágokban. Milyen hülye népek vannak!

   Szerencsére, mi nem!


                                                                  Dr. Takács Géza

 


 

A cikk a Környezetünk Magazinban jelent meg (www.kornyezetunk.hu)először.

 

 Vissza a főoldalra