Szent Autópálya     

 


 
   A szenttéavatás még nem történt meg, de a nép követeli, ezért lépni kell. Kineveztem magam az eljárásban az Ördög Ügyvédjének (Advocatus diabolii - ha jól emlékszem). Hálátlan szerep, nem biztos utána a bíborosi előléptetés!

   Kezdjük az állítólagos csodatételekkel, illetve azok lelketlen szétcincálásával!

   No.1. csodatétel: több tanú állítása szerint egy fejletlen vidéken megjelent az Autópálya, és jelenléte olymérvű csodás hatást váltott ki, hogy a vidék felvirágzott, minden bokor alatt munkahelyek tucatjai teremtek, mint savas eső után az erdőszéli csiperke. Eltűntek a falvak utcáiról a dömhec kamionok, helyettük tulipántos kiskertek, lovardák bukkantak fel, ökobakancsosminőségi szelídturisták szédelegtek elő a mindenfelől felvirágzó általános jólét üde pagonyából. (Tanúk adatai jegyzőkönyvezve)

   Kérem a védelem tanúit!

   A tanúk nem jelentek meg, állításaikat levélben küldték el, mielőtt az autópálya-hívők megkövezték őket. A levél tartalma vázlatosan: Először nem az Autópálya jelent meg, csak bizonyos előjelek: belvíz, mezőgazdasági ellehetetlenülés, ügyvédek, ingatlan-felvásárlók, és más térképekkel szaladgáló fura népek formáját öltve. A környék vénei összesúgtak: itt a Világvége! De ahogy lenni szokott, senki nem hallotta (halkan súgták). Aztán jött az Autópálya is, de nem munkahelyeket hozott, hanem munkásokat, akik még a falusi kocsmák forgalmát sem javították fel, főleg, mert nem mentek be a faluba (ott mindenféle gyanús bennszülöttek laknak!). Néhányan keresték még a munkahelyeket a bokrok alatt. Volt néhány, de már foglalt volt, amire kedélyes idegenek figyelmeztették is a helyieket. Bézbólütőkkel. Egy világlátott gyerek azt mondta, stricik.

   A kamionok valami okból továbbra sem tűntek el a falvakból, sőt, annyi lett belőlük, mint égen a kondenzcsík. A tulipántos kiskertekbe is bementek néha, és az egyetlen felbukkanó szelídturistát olyan laposra gyúrták, hogy ki is állították az Autópálya díszítésére óriásplakátnak. Ettől még szelídebb lett.

   Az általános jólét üde pagonyát hazavitték a megélhetési fakitermelő munkások, és a helyét bevetették parlagfűvel. Legalábbis a rendőröknek azt mondták. Valami eltévedt drogkereső eb ugyan megugatta a zöldet, de ráfogták, hogy utálatból.

   No.2. csodatétel: Több város lakossága állítja, hogy még el sem indultak hazulról az Autópályán, már megérkeztek a következő városba, és eközben semmit nem érzékeltek a vidékből, még az az ellenszenves szaga is alig érződött.

   A védelem tanúi további leveleket küldtek. Eszerint ők észlelték a városiakat, akár tíz kilométerről is. Mondták is; mi a francból telik ezeknek húszmilliós terepjáróra, mikor mindig abban ülnek! Meg aztán minek? Autópályára? Akkor is észlelték, amikor át akartak menni az öt kilométerre levő szomszéd faluba, de az valahogy most harmincra távolodott. Helyi sportok alakultak ki: átfutósdi, átbiciklizősdi, komámasszony hol a lábam, stb.

   No.3. csodatétel: Miután kiteljesedett az autópálya, hívői rájöttek, hogy már nincs vidék, megszűnt a falu, illetve a falu és város közötti különbség, és egy nagy Főváros lettünk! Megszűntek persze a vidékiek is. Úgyis élhetetlen népek voltak. Egy szem dzsidipi nem sok, annyit se termeltek, csak várták a kocsmában a szájukba a sült munkanélküli segélyt! Persze a városiaktól!

   Azért még pár tanu maradt!

   Szerintük maradt valami a városok között, ha nem is sokminden. Aztán azt is mondják, azért ezt tudja pár városi is, mert a múltkor valami disznót akartak venni. Valaki elárulta nekik, hogy a hamburger abból készül, nem dzsidipiből, vagy kezelési költségből.A múltkor ugyanis a Megacenterben kidobta az automata a kártyájukat, és kiírta, hogy a hús elavult, töltsék fel a keretüket dzsidipi-szalámiegységgel. Mivel elavult egyedek voltak, megijedtek. Szerencsére a benzinkút-automata még nem állt át. Egyikük maradni akart a faluban. Mondta, hogy ért a mezőgazdasághoz. Az ólban van a disznó, megtalálja.

   Aztán szerencsére felébredtem, mert a Nemzeti Parkban nagyon dübörögtek a kamionok! Hordják a kavicsot az Autópályához. Kellenek a szavazatok.Meg sok sok Autópálya.


   Dr. Takács Géza

A cikk a Környezetünk Magazinban jelent meg (www.kornyezetunk.hu)először.

 Vissza a főoldalra