Mikor is van a szüret?

 


 


    Régóta kérem a "tavaszi szemétszüret" őszire változtatásáért, de úgy tűnik, teljesen hiába! Az alábbiak az indokaim :

    Kizárólag a most fészkeléssel foglalatoskodó madarak miatt kérem ezt. A szemét sajnos nem bántja a madarak (és mások) esztétikai érzékét, és a rossz hűtőkbe, roncsokba előszeretettel belefészkelnek.Viszont teljesen hiányzik belőlük mindennnemű politikai érzék és mozgalmi szellem! Nem érik, hogy akik eddig ellátták őket ezekkel a csábító "mesterséges fészkelőhelyekkel", miért veszik most vissza azokat,amikor ők már épp a családalapítással foglalkoznak! Esetleg már ott tátognak a fiókák valamelyik kályhacsőben.

    Ilyenkor az erdőbe is félve megyek, mert még az egy pár ölyvünk is végigkísér, hogy miben sántikálok! Elképzelhető, hogy egy "szüretelő" csapat milyen riadalmat kelt, minden jó szándék ellenére! Esetleg nem csak riadalmat kelt, hanem kihűlt, összetört tojásokat, világgá riasztott szülőket az éhhalálig váró apróságokat hagy maga után!

    Meg kellene értenünk a madarakat, hisz saját véleményünk szerint mi vagyunk a "magasabbrendű létforma"! Ők még azt sem tudják, hogy nem csak a tavasz jön, hanem az uniós csatlakozás, és valamiféle választások is!

    Gondoljunk erre is, mielőtt lelkesedésünk hevében lerohanjuk az egyébként tényleg teleszemetelt erdőket! Esetleg arra is, hogy mennyire nem érzünk együtt a világunkkal! Sokszor tapasztaltam, hogy erdei iskola, vagy "madarak és fák napja" ürügyén üvöltő, szemetelő, fát-bokrot törő-nyűvő gyerekhad lepte el az erdőt fészkelési időben! A gyerekek mentségére legyen mondva, hogy a "pedagógusok" túlordították őket! Egyikük sem mondta, hogy nem kötelező az erdőben üvölteni. Szóval, ez bárkinek a napja is volt, azok nem madarak voltak, de még csak fák sem!

    Szerencsére, nem csak ez a jellemző forgatókönyv! Talán nem jó helyen lakunk, azért találkoztam csak ezzel.

    Azért nem árt, ha gondolkozunk is mielőtt elönt a "mozgalmi hév"! Talán már a parlagfű sem lenne olyan nagy probléma, ha eszerint cselekednénk! Miért is van az, hogy mindig valami ELLENSÉG lappang az ilyen mozgalmak környékén? Nem élhetünk már anélkül, hogy valamit, valakit, valakiket gyűlölnénk? (aljas szemetelő, lusta, parlagfüvet szaporító Földbirtokos, stb.) Utánanézne valaki, miért alakult így, ahogy van?

    A fentiek értelmében, kellemes tavaszi szemétszüretet kívánok minden lelkes résztvevőnek! Azért a Jó Szándék érték! Akkor is ha kövezetnek is felhasználják bizonyos utakhoz.

    Ősszel mindez más lenne. Egyébként is ősszel van szüret!

                                                                                Takács Géza

                                               

    A cikk a Környezetünk Magazinban jelent meg (www.kornyezetunk.hu)először.

 

 Vissza a főoldalra