Békasirató  


  Nem tudom, más hogy van vele, de nekem kifejezetten tetszett, amikor az aszályos nyáridőben egyszer csak megszólaltak az eső után sóvárgó levelibékák. Azért csak múlt időben,  mert sajnos, úgy tűnik, ez már a múlt!
 Tavaly még a kertünk minden jelentős fáján-bokrán éldegélt egy belőlük, és mindig idegbajt kaptak a kaszafenés hangjaitól. Úgy is meg lehetett őket szólaltatni, hogy két jókora kavicsot összeütögettem. Aztán idén tavasszal csak egyet láttam, az sem leveli-, hanem döglött béka volt. Azóta egy sincs. Sehol a közeli környékben! Azt is tudni kell, hogy nem permetezünk, mérgezünk semmivel sem a kertünkben. Mások annál inkább a környezetünkben. Szőlőben, gyümölcsösben, udvaron, szobában, ételben.
 Tavaly úgy száz erdei béka is volt a nálunk. Idén egyet láttam, igaz, az üvegházban, és már az is eltűnt.
 Tudom, van , aki azt mondja erre: hálistennek! Ők, akik betelefonálnak tévébe, minisztériumba, ENSZ-be, ha belerepül egy darázs a sörbe, betéved egy rémült denevér a szobába. Tudom, ők a Többség, és a Többség szava Isten szava! De melyiké? Vagy nem is igaz ez az Igazság? Semmi gond, csak legyen buli, sör, autópálya, sms. Természetnek meg ott a szex, több minek!
 Még egy listát ajánlok; nem bánnám, ha mások is hozzátennék a magukét!
Ez a közelünkből eltűnt élőlények listája:
 1. A fent emlegetett békák,
 2. sárgarigó,
 3. gyurgyalag
 4. kb. ötféle nappali lepke,
 5. füsti fecske,
 6. hétpettyes és változékony katicabogár,
 7. aranyszemű és tevenyakú fátyolka,
 8. közönséges lágybogár,
 9. ....
 Ezek mind olyan "lakótársaink", akikből tavaly, vagy akár idén tavasszal még sok volt, most viszont vagy teljesen eltűntek, vagy néhány beteges példány lézeng csak belőlük.
 Aggasztó tünetek látszanak a növényeken is! Lombperzselés, elszíneződések, torzulások, és sok más, eddig nem látott tünet. Nem gombabetegség, vírus, vagy tápanyaghiány, egyértelműen valami kívülről jövő káros anyag, sugárzás, ... vagy mi?
 Valami NAGYON NINCS RENDBEN!!! Kinek kellene utánanézni?
 
     


                                                                Dr. Takács Géza

 

A cikk a Környezetünk Magazinban (www.kornyezetunk.hu) is megjelent.

 Vissza a főoldalra