Törvénymódosítási javaslat  


  A már természetközelinek mondható régi parlagok (itt nincs parlagfű!) feletti hatósági csatározásról van szó.


  Bár személyes érintettségem miatt nem illene a témát felvetnem, a "saját bőrömön" tapasztaltam meg ennek szükségességét.


  A természetvédelmi törvény alapján ezeknek a parlagterületeknek a többsége védettnek tekinthető (védett élőlények élőhelyei), a növényvédelmi hatóság (illetve a Földtörvény) szerint kiirtandó fertőzési gócok!

  Pedig a fertőzési gócok a rosszul művelt, de művelt mezőgazdasági területek. Úgy tűnik, a növényvédelmi hatóság (törvény) az erősebb, mert még nemzeti-parki területeken is, a NP megkérdezése nélkül olyan "rémtetteket" hajtatnak végre, mint a bozótirtás traktoros szárzúzóval, fészkelési időben! Konkrét példákat csak a környékünkön tudok ( Szigliget, Lesenceistvánd, stb.), de lehetségesnek tartom, hogy máshol is előfordul. Nem a hatóságok hibája, törvényi ütközésről van szó! A termőföld védelméről szóló törvény bizonyos esetekben ellenkező elvárásokat fogalmaz meg a földtulajdonossal szemben, mint a természet védelméről szóló! Tényszerűen: Ha van egy régi parlagterületem, védett fajokkal, és újra megművelem a területet, - kiirtva ezzel az ott élő védett növényeket, állatokat - a természetvédelmi hatóság köteles megbüntetni. Ha viszont nem művelem, a növényvédelmi hatóságnak kell megbüntetni a földtörvény előírásai szerint.

  Tehát az egyik hatóság kötelez arra a cselekedetre, amiért a másiknak büntetni kell! Ennek a "sajátos" jogi helyzetnek nagyon sok, többnyire idős falusi ember szó szerint áldozatává válik, mert a kiszabott büntetések végrehajtandók, és végre is hajtják! Várható, hogy igyekeznek megszabadulni földjeiktől, ami jóformán csak az államnak való felajánlással (többnyire térítés nélkül!) lehetséges (volt már rá példa). Félő, hogy az állam sem tud mást kezdeni ezekkel a parlagokkal, mint hogy beruházóknak eladja. Lesz rajtuk pláza, benzinkút, multiplex mozi. Vagy nem. (A jobbik eset)

  Felesleges azon álmélkodni, hogy nincs értéke a termőföldnek! Megvédhetjük a "magyar parasztságot" a földtelenné tételtől, de lehet, hogy sokan azért fognak öregségükre éhenhalni, mert a kutya sem veszi meg a földjüket! Amikor egyre több a tényleg parlagfüvet termő új parlag, érthetetlen, hogy a néha Rákosi óta megműveletlen parlagokat miért oly véresen fontos újra feltörni?

  Javaslatom az alábbi lenne: minden tíz évnél régebbi parlagterületnél, az elrendelt újbóli művelésbe vonáshoz legyen kötelező az illetékes természetvédelmi hatóság hozzájárulása!

  Ez nem sérti a tulajdonos érdekeit, mert akár előnye is származhat abból, ha kiderül, hogy ingatlanán természeti értékeket gondozhat. A mostani gyakorlat szerint, (tisztelet a kivételnek!) egy rosszindulatú feljelentés hatására, - a természetvédelmi hatóság teljes mellőzésével - beindul az irtás. Mellesleg, az irtást végző gépek terjesztik a parlagfüvet a leghatékonyabban!

  Kérem, hogy aki egyetért a javaslatommal, magánszemély, - civil, vagy állami szervezet, hatóság - támogassa ennek a törvényi ellentmondásnak a törvényi feloldását! Lehetőleg úgy, hogy abba se emberek, se a természet ne rokkanjon bele. Előre is köszönök minden jó szándékot!      


                                                                Dr. Takács Géza

 

A cikk a Környezetünk Magazinban (www.kornyezetunk.hu) is megjelent.

 Vissza a főoldalra