Ha harc, legyen harc!   


 

"Harc a parlagfű és termelőik ellen...
Egyre eredményesebb a parlagfű és a parlagfüvet termelő ingatlantulajdonosok elleni küzdelem. A Békés Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat több mint kétszáz felszólítást postázott már a hanyag földtulajdonosoknak. A közmunkások sem tétlenkednek. "(Békés Megyei Hírlap)

 

   És a politikusok sem! Nem is tudom: azért jó, hogy van ez a parlagfű! Ha nem lenne, ki kellene találni. Mert ugye, ma már nem az a "jólmegmondomaszemedbe"-világ van, már az is illetlenség, ha a városi büdösparasztozik. Ezt most úgy mondjuk; "a hanyag földtulajdonos"! Mert nem ám azért áll parlagon a földje, mivel nincs pénze még a megélhetésére sem, nem földművelésre, hanem azért mert HANYAG! Sőt! SPEKULÁNS! Sőt! FÖLDTULAJDONOS! Volt régen olyan is, hogy ezért már akasztottak! Gondolhatnánk, akkor nem is maradtak a földek parlagon . De. A "büdöskulák" hallgatott a kor szavára, és elment városi proletárnak. A földjét otthagyta, egyenest a munkás-paraszt állam gondoskodó karmaiban.

   Viszont akkor még alig volt parlagfű. Pedig, de jól jött volna! Nem kellett volna zsíroskenyeret dobálni az udvarokba, amit aztán az éber rendőrök azonnal megtaláltak. Aztán verés, deportálás, mert a büdös kulákja eldobálja a zsíroskenyeret, a proligyerek meg éhezik!

   Ennél sokkal humánusabb a mai módszer! A paraszt (van még?) nem műveli minden földjét, mert nem tud venni üzemanyagot a traktorba. Esetleg tud, de akkor meg nincs mibe. Azért még dolgozik, akár három-négy helyett is, csak nem ő keres, hanem akik helyett dolgozik. Ezt az ország elsőosztályú állampolgárai úgy tudják, hogy a kocsmában ivászattal üti el a munkanélküli-segélyre való várakozás vánszorgó perceit. Munkanélküli segély! Azt már azért megkérdezik falun: van még olyan? Van. Ritka, mint a struccfarm, csak a tévé van vele csordultig.

  Falun regisztrálatlan munkanélkülik vannak, többnyire egyben "hanyag földtulajdonosok". Telekspekulánsok? Voltak falun olyanok is, de többnyire a kutya sem ismerte őket. Amit vettek, eladták, meggazdagodtak, a föld maradt, de hogy most kié? Pár évig a parlagfűé, aztán vagy lesz vele valami, vagy beerdősül. Ez a jobbik eset.

   De a "hanyag földtulajdonos" nem adta el a földjét, akkor sem, ha nem tudja művelni, mert ráadásul még mohó, és kapzsi is! Ő már azért is ott akar maradni elnyűtt fészkében.

   Ki kell füstölni! Ő az oka mindennek! Drágul a metró,villamos,sok városban már a vízért is fizet az ember! Mert el kell tartani ezt a sok élősködő parasztot! Hű de jó kortestéma ez egy politikusnak a választás előtt!

   Ezért aztán bedobják a zsíroskenyeret..., akarom mondani, kimegy a hatóság, és megállapítja, hogy a hanyagság bűntényszámba megy, ezért a parasztot kötelezi arra, amire nem képes (földművelés). Utána újra megállapítja, hogy maradt minden a régiben. Ez már büntetés, akár kétmillió! Ezt szintén nem tudja kifizetni a másodosztályú állampolgár, viszont ettől fogva adók módjára behajtható köztartozása van, nem földje! Esetleg még háza sem!

   Ráadásul, aki megbüntette, nem is sejti, hogy többek között a megbüntetettből él.

   Aztán, a többi már tiszta "természetvédelem". Az őslakó kiiktatva, a föld az államé, vagy akinek eladja, jönnek az államilag fizetett traktorok (ezekben van üzemanyag!), szárzúzóval neki az akár harmincéves parlagnak (még a téesz alapította!), meg ami benne van. Lábatlan sünök, madárfióka-pástétom, orchidea-saláta marad utána, aztán parlagfű. Szerencsére, nem sokáig, mert ezeknek a földeknek a tájára nem néz többé senki. Esetleg, valami pláza, élményfürdő, golfpálya, egyéb "zöldmezős beruházás" szándékával.

   Mert a FEJLŐDÉSNEK semmi és senki nem állhat útjába!

                                                                            Dr.Takács Géza            

A cikk a Környezetünk Magazinban jelent meg (www.kornyezetunk.hu)először.

 

 Vissza a főoldalra