Kilátás a Tapolcai-medencére a Kísérleti-erdő felső tisztásáról.Balról:Tóti-hegy, Gulács, Őrsi-hegy, Badacsony és Szigliget

Java is disabled in your Browser!

 

 www.silvavitae.hu

Köszöntjük a kedves Látogatót!Conifers Around the World


Megjelent! Conifers Around the World (I.-II.) Debreczy Zsolt – Rácz István: Conifers Around the World (I.-II.)

A 2000-ben kiadott Fenyők a Föld körül c. 560 oldalas könyv nagy alakú (28x32 cm-es), a teljes fenyőflóra bemutatását célzó 2 kötetes, 1100 oldalas, angol nyelvű változata.

A világ mérsékelt övi fenyőit termőhelyeik káprázatos szépségével együtt, 3700 színes fotó, több mint 1300 művészi rajzillusztráció, szakmailag hű leírás, 474 elterjedési és számos földrajzi térkép segítségével mutatja be. A szakmai fejezeteket gazdag függelék egészíti ki. A könyvet a DendroPress kiadó rögzített áron, a nemzetközi könyvpiacon 186 euróért terjeszti (+postaköltség). Ugyanakkor a magyarországi megrendelők számára kedvezményt biztosítunk! A hazai terjesztést a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány végzi, kedvező áron 50.000 forintért, melyről a Megrendelő (ÁFA mentes) számlát kap. A kiszállítás utánvéttel történik, a Magyar Posta kedvező ajánlatával élve a postázás költségét az alapítvány átvállalja. Megrendelhető emailen: conifersaroundtheworld@gmail.com faxon: 06 23 452-866, telefonon: 06 20 317 3339 A terjesztés 2012. január 25.-én indul. Kérjük, adja meg a szállítási címet, és amennyiben eltérő, a számlázási címet is. Várjuk megrendelését!


Pető János: Megismerni a vadászt...
2008-01-12

Sámuel Zsuzsanna 3 "békás" cikke olvasható a http://www.allati.virtus.hu/ oldalon.

2007-12-20

Alakul a Silvavitae Természetvédelmi Egyesületen belül a Békavédelmi Csoport. Szervezője, remélhetőleg a későbbiekben vezetője Sámuel Zsuzsanna, aki eddig is jelentős szerepet vállalt más egyesületekben, csoportokban hasonló feladatok szervezésében. A DINP polgári természetvédelmi őre. Jelentkezni, érdeklődni nála lehet a 20-255-2579 mobilszámon vagy email-címén

 

(2007-12-10) Megalakítottuk a Silvavitae Természetvédelmi Egyesületet, bírósági bejegyzése folyamatban van.

Az egyesület elsődleges célja a természetvédelem, viszont nagyon sok, ehhez kapcsolódó témakörben kíván tenni a fő cél elérése érdekében.

Nagyon fontos ezek közül a környezet (természeti, és mesterséges) védelme, harmonikus alakítása.
A természet része az ember is. Kapcsolata a természettel, saját környezetével nagyban befolyásolja életminőségét. Ennek a szemléletnek a terjesztése, fejlesztése szintén céljaink közé tartozik.

Az emberi közösségek, így a falu, város, és egyéb településformák épített, közösségi és más értékeinek megőrzése, formálása szintén a természetvédelem, és ezen keresztül az egyén érdekeit szolgálja. A természet védelme tulajdonképpen önvédelem! Nem önmagáért védjük a természetet, hanem saját önző érdekünk ez, mivel az emberi fajnak csak természeti környezetében van esélye a fennmaradásra.

Az egyesület céljait csak a különböző érdekű emberek , népcsoportok, népek összefogásával tudja elérni, ezért fontos célnak tekinti az országon belüli és kívüli kapcsolatok fejlesztését a közös célok elérése érdekében.

Tudományos, oktatási-nevelési tevékenységgel is fejleszteni kívánja a céljai eléréséhez szükséges tudás, szemlélet alakítását, fejlesztését.
Tenni kívánunk azért is, hogy más, hasonló tevékenységet folytató szervezetek, intézmények, hatóságok ne ellenfelet, konkurrenciát lássanak egymásbn, hanem közös célkitűzéseiket egyeztetve, hatékonyabban dolgozhassanak mindannyiunk érdekében.

Az egyesület tevékenységéről a továbbiakban itt is tájékoztatjuk az érdeklődőket .

Tagfelvételre jelentkezni itt lehet, emailben, az alábbi NYILATKOZAT elküldésével: (az emailbe bemásolva, és kitöltve, aláírás nem kell) , vagy ugyanilyen tartalmú postai levélben(aláírva), az egyesület címére: Silvavitae Természetvédelmi Egyesület, 8311Nemesvita, Szenbékü u. 1/A. A 2008 évi tagdíj 2000 Ft (csökkentés, elengedés kérhető).

NYILATKOZAT

Név:______________________________________

Telefon/fax:_______________________ E-mail:_________________________________

Lakcim:_________________________________________________________

Alulírott nyilatkozom, hogy a Silvavitae Természetvédelmi Egyesület tagja kívánok lenni.

Ezennel büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy büntetőeljárás, illetve közügyektől eltiltás hatálya alatt nem állok.

Dátum:___________________________

____________________________________
aláírás

Honlapunk újabb címe: silvavitae.hu, azaz vitai erdő, más értelmezéssel, az élet erdeje.
Tavalyelőtt a Kísérleti-erdőben jóval kisebb volt a gyapjaspille kártétele, mint a környező erdőkben, de tavaly jóval nagyobb pusztításra lehetett számítani a tojáscsomók száma alapján. Ennek ellenére, a tojások kb. 90%-a ki sem kelt. A kikelt, még így is nagyon nagy számú hernyó jó része elpusztult, a túlszaporodás megszűnt. (2006)

Örvendetes,hogy a hatóságilag elrendelt permetezés elkerülte a Kísérleti-erdőt, így a gradáció összeomlása bizonyíthatóan természetes folyamat volt. Míg eddig soha nem láttunk a környéken aranyos bábrablót (Calosoma sycophanta), most szinte közönségessé vált. A szakirodalom szerint , ez a ragadozó futóbogár élete folyamán kb. ezer hernyót és bábot pusztít el! Rokonaitól eltérően a lombkoronába is felmászik, és a szőrös hernyókat is megeszi.

Az erdőt az aszály és a nagyvadak is erősen pusztítják, most épp a virágos kőrisek kérgének a lerágása, és a bükk-csemeték visszarágása a "divat". Rendkívül sok bálványfa magonc kelt (az árnyék csökkenése, és a környékben felnövő magtermő fák miatt.

A szabadban telelő Eucalyptus perriniana kb. 1 m-t nőtt. Most kb. 4 m magas, már a lándzsás felnőttkori leveleit hozza és Bimbós is! Ezt a telet is különösebb kár nélkül vészelte át, ugyanúgy, mint a Trachycarpus takil pálma. Ugyanakkor a diófák jó része 50 % körüli fagykárt szenvedett. A téli minimum -20°C körül volt. (2005). Sajnos, 2006-ban a márciusi -21°C hőmérsékleten a 110 km/óra erősségű vihar tőben eltörte, és kipusztult! Már bimbós volt!
A múlt években szinte kipusztultak az erdei- és a levelibékák, a katicabogarak, és - szerencsére - a burgonyabogár is! Szintén eltűnt a közönséges lágybogár. A utóbbi szerencsére újból felbukkant, de a levelibékák úgy tűnik, végleg eltűntek a környékből. (Időközben pár példány felnőtt a megmaradt ifjoncokból, mert néha megszólalnak.) 2007.

A tavaszi helyett az "őszi szemétszüretet" ajánlom! Lásd a Mikor is van a szüret című cikket!
Szintén a múlt évben a TermészetBÚVÁR Egyesület által kezdeményezett országszépítő mozgalomban az egyesület Vezetősége - másodszor is - oklevéllel ismerte el a munkánkat . Köszönjük az elismerést!

Új szolgáltatásunk: Szakmai tanácsok az alábbi témakörökben. Kert, erdő, természetvédelem, botanika, növényvédelem, (főleg bio-) gyógynövény, stb.
Egyszerű kérdések ingyenesek, nagyobb megbízások megállapodás szerinti díjazásért.
Szolgáltatás erdei iskoláknak: szakvezetés kisebb csoportok részére, előzetes egyeztetéssel.
Érdeklődni a kapcsolatfelvételi adatok gombnál található címeken lehet.


Itassuk is a madarakat! Amennyire fontos a téli madáretetés, legalább annyira fontos aszályos időben a madáritatók fenntartása!(Télen is!) Ne a tévére hallgassunk, hogy "de sok eső esett", hanem nézzünk körül, látunk-e valahol pocsolyát!
Ha a locsoló embert kerülgetik a madarak, az annak a jele, hogy nem találnak vizet! Szerencsére, ősszel megszűnt az aszály.


Régi parlagterületeket érintő törvényjavaslat a cikkek között olvasható!
Az erdei ralliversenyzéssel kapcsolatos a Levél dr. Havas Henriknek c. írás.
Az ELTE Füvészkertjének a megszüntetése ellen íródott A Pál utcai fiúk átka c. cikk.
Új képek láthatók a További képek c. menüpont alatt, új madaras, lepkés képek, madárhangok!

A helyi ifjúság a Kísérleti-erdőt is érintő, engedély nélküli kerékpár- és motorpályát "épített" az Ördög-ágya nevű szurdokvölgyben, az Erdei iskola-mozgalom helyi megfelelőjeként. Máris jelentős "eredményeket" értek el: meghiúsították az eddig a területen fészkelő egerészölyv-pár (és sok más madárfaj) költését, kiirtottak egy kis gérbics- és egy vadegres-populációt, és feldúlták az eddig szinte érintetlen szurdokvölgyet! ( A NP eljárást indít.) (Egyelőre nincs különösebb jele.) 2006.

Azóta hónapok teltek el, a "pálya" bővül. Ez évben csökkent ez az "áldásos" sport. Sajnos, az egész Keszthelyi-hegységre és környékére csak egy természetvédelmi őr jut!

Új cikk a védett növények áttelepítési nehézségeiről.

kapcsolat: vita@silvavitae.hu

Vissza a főoldalra
© Dr.Takács Géza, Nemesvita

vissza az elejére